OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Opinie
Hier vindt u columns en andere opiniestukken over managementonderwerpen als leiderschap, marketing en organisatie.
1.298 resultaten
column
Verandermanagement
10 september 2024
Elleke van Gelder
4-5 minuten leestijd
Wie het weet mag het zeggen.... Maar wat zou er gebeuren als we niet de kennis, maar juist de twijfel en het niet weten centraal stellen? Dat is de vraag die Elleke van Gelder stelt in deze nieuwe column voor Managementboek Magazine.
achtergrond
Marketing
5 september 2024
Joost van den Ossenblok
1-2 minuten leestijd
Jaarlijks verschijnen er duizenden Engelse non-fictietitels. Aan uitgevers de taak om de mooiste spelden uit die hooiberg te vissen, om te komen tot een Nederlandse editie. Maar wat beweegt hen bij die keuzes? Joost van den Ossenblok, uitgever van het non-fictiefonds Lev. koos ‘Perennial Seller’ van Ryan Holiday en bracht het uit onder de titel: ‘De klassiekersclub’. Hij vertelt erover.
achtergrond
Mens en maatschappij
3 september 2024
Bertrand Weegenaar
7-9 minuten leestijd
In deze Uit de boeken wil ik het niet hebben over de techniek van luisteren. We beschikken gelukkig over veel meer luistervaardigheden en hebben diverse (on)getrainde zintuigen om mee te luisteren. In mijn zoektocht naar materiaal kwam ik al snel in compleet andere werelden. Buiten het managementdomein. Luisteren is aandacht geven. En dat kan op een heel veel manieren.
column
Mens en maatschappij
3 september 2024
Jitske Kramer
3-4 minuten leestijd
Kun jij je de laatste keer herinneren dat je in stilte zat en je het geluid van je eigen ademhaling hoorde? Of die keer dat je jouw gedachten heel bewust liet afdwalen naar alle uithoeken van je meningen, zonder meteen te oordelen?
column
2 september 2024
Justin van Lopik
1-2 minuten leestijd
Het was 35 graden, we zouden gaan zwemmen. De tas gepakt, zwemkleren al aan en we waren goed ingesmeerd. Ik wilde gaan. Zij nog niet. En ze was druk bezig twee benen in een pijp van een veel te warme broek te proppen.
column
Leiderschap
27 augustus 2024
Lennart van der Kraan
2-3 minuten leestijd
Wat doe je als je leidinggevende vraagt om tegen een collega te liegen? Het overkwam mij als jonge teamleider. Gelukkig had ik mijn eigen visie op leiderschap klaar. Liegen tegen een collega past daar niet in en dus bedankte ik mijn leidinggevende vriendelijk voor deze eervolle opdracht.
achtergrond
Communicatie en media
23 augustus 2024
Paul Groothengel
11-15 minuten leestijd
De overheid moet beter leren luisteren, de antenne richten op signalen van burgers. We horen dit al jaren. Maar hoe kan het dat organisaties in de publieke sector nog steeds werken vanuit hun eigen agenda en belangen? En niet meer de burgers zien waarvoor ze zijn? Een rondgang langs slecht luisterende oren, de ogen van stakeholders, een open hart en de navel van het universum. Met Robert de Muralt, Lukas Burgering & Renske Leijten.
column
Economie
21 augustus 2024
Leo van de Voort
4-5 minuten leestijd
Vroeger, vroeger geloofden we nog in toekomst. Technologie zou de wereld gaan veranderen en hoe geweldig was dat! Inmiddels zijn daar bibliotheken over vol geschreven – ze staan hoog in de Managementboek top 100.
column
Leiderschap
30 juli 2024
Lennart van der Kraan
2-3 minuten leestijd
Een slechte relatie met een leidinggevende staat steevast bovenin de lijstjes met redenen voor mensen om hun baan vaarwel te zeggen. Als leidinggevende heb je dus veel invloed. Maar hoe zit dat met jezelf? Hoe bouw je een productieve werkrelatie met je eigen leidinggevende op?
column
Verandermanagement
23 juli 2024
Elleke van Gelder
4-6 minuten leestijd
Stel je voor, je bent een manager. Je werkt in een organisatie die op het punt staat een grote verandering door te voeren. De directie heeft besloten om met het gehele MT een tweedaagse sessie te organiseren om deze verandering te bespreken en verder uit te werken.
column
Economie
16 juli 2024
Leo van de Voort
4-5 minuten leestijd
De Franse filosoof Pierre-Henri Tavoillot schrijft in Comment gouverner un peuple-roi (2019) dat een democratie niet genoeg heeft aan verkiezingen, parlementaire debatten, onafhankelijke instituties en een vrije pers. Dat zijn losse elementen. Ze krijgen pas betekenis als je ze inbedt in een dieper, inhoudelijk narratief.
column
Economie
9 juli 2024
Ben Kuiken
4-6 minuten leestijd
Er wordt een hoop zin en on-zin over organisaties verteld. In een serie zet organisatiefilosoof Ben Kuiken een aantal van die misverstanden voor je op een rijtje. Deze keer: de doelen van de organisatie, oftewel de why of dé bedoeling.
achtergrond
Economie
8 juli 2024
Bertrand Weegenaar
6-9 minuten leestijd
Managementboek Magazine kan u aansporen om over nieuwe managementtheorieën en praktijken na te denken. Leiderschap, marketing, of het laatste over AI op het werk. Het verdiept de kennis, of verbreedt hem. Elk nummer bevat tientallen aansprekende werken. Deze aflevering van Uit de boeken wil u wat radicaler na laten denken over uw functioneren als medewerker, projectleider en/of manager, ongeacht welk vakgebied.
achtergrond
Psychologie
4 juli 2024
Manon Bongers
7-10 minuten leestijd
Als coach bied je persoonlijke en professionele hulp om uit die situatie te komen. Om te zorgen dat jouw cliënt in het begeleidingsproces het beste uit zichzelf haalt, is een psychologische gereedschapskist een essentieel hulpmiddel. Manon geeft Bongers een kijkje in haar gereedschapskist.
column
Leiderschap
2 juli 2024
Bart van der Velpen
3-4 minuten leestijd
Als externe trainer vond Bart van der Velpen dat we betere resultaten boekten als ‘we even weg van de werkplek waren’. Maar als leidinggevende verbaast hij zich steeds vaker tijdens een dergelijke teamdag. Hij ziet zijn team gedrag vertonen dat hij nog nooit van ze heeft gezien...
achtergrond
IT-management / ICT
1 juli 2024
Cor Molenaar
4-5 minuten leestijd
Cor Molenaar, is auteur en directeur van het adviesbureau eXQuo consultancy. Daarnaast is hij emeritus Hoogleraar E-Marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. En... een veellezer. In dit blog deelt hij zijn aanbevelingen voor boeken die je deze zomer kunt lezen.
column
Mens en maatschappij
25 juni 2024
Jitske Kramer
2-3 minuten leestijd
De tussentijd is een rommelige tijd tussen wat was en wat zal zijn. Tussen feit en fictie, vrees en verlangen. Bestaande hiërarchieën en gevestigde normen staan ter discussie, heilige symbolen worden bespot en oude rechten worden opgeschud. Het is zoeken naar nieuwe wegen en verhalen. Liminaliteit biedt veel kansen op verbetering en innovatie, maar ook gevaren. Ik noem er vijf.
achtergrond
Algemeen management
24 juni 2024
Paul Groothengel
11-16 minuten leestijd
Zijn we denkende mensen die soms voelen, of voelende mensen die soms denken? Toch vooral het laatste. Emoties beheersen ons niet alleen thuis maar zeker ook op het werk. Maar we handelen daar niet of nauwelijks naar. Waarom niet? Mondjesmaat komen er steeds meer managementboeken op de markt, die gaan over emoties en hoe je daarmee om kan gaan. Als manager, medewerker of coach. Een emotionele rondgang.
column
18 juni 2024
Bob van Duuren
3-5 minuten leestijd
In Nederland zijn er twee initiatieven rond AI-boeken: AI Books van Maven Publishing en de chatboeken van Van Duuren Media. Beide hebben hun eigen insteek en bedienen verschillende markten. Maar wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze boeken interactiever én interessanter maken, omdat je via een chatbot met het boek kunt ‘praten’. En dat biedt perspectieven. Bob van Duuren praat je bij.
column
Leiderschap
11 juni 2024
Lennart van der Kraan
2-3 minuten leestijd
Het is een van de grootste uitdagingen voor nieuwe leidinggevenden: Je maakt promotie en je moet ineens leidinggeven aan een team waar je zelf deel van uitmaakte als niet-leidinggevende. Lennart van der Kraan, auteur van ‘Help/Hoera, ik ga leidinggeven!’, doet in zijn column drie handreikingen voor deze situatie.