OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Opinie

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Opinie

    Hier vindt u columns en andere opiniestukken over managementonderwerpen als leiderschap, marketing en organisatie.
    1.301 resultaten
    column
    Economie
    14 januari 2025
    Leo van de Voort
    3-5 minuten leestijd
    De kapitaalmarkt verlangt realisatie van (kasstroom)potentie: hidden value (vanuit immateriële activa, nieuwe concepten, reële disrupties), benutting van talent en human resources, en absolute outperformance ten opzichte van de concurrentie. Dat vraagt meer dan een papieren werkelijkheid of vage retoriek; dat vergt een drie-eenheid van durf, verbeeldingskracht en grensverleggend leiderschap, gedragen door zelfreflectie. Dat blijkt schaars.
    achtergrond
    IT-management / ICT
    7 januari 2025
    Bertrand Weegenaar
    4-6 minuten leestijd
    Op 2 december 2024 werd er op tienduizenden plaatsen over de hele wereld de tweejarige verjaardag van de release van ChatGPT door het bedrijf OpenAI gevierd. Niet dat deze Generatieve Artificial Intelligence (GenAI) tool toen het levenslicht zag.
    column
    Personeelsmanagement
    7 januari 2025
    Raymond de Looze
    4-5 minuten leestijd
    Growth Busters – Ontwikkelmythes ontrafeld: In deze maandelijkse column neemt Raymond de Looze een ontwikkelwijsheid op de korrel. Zijn doel? Jou helpen de kracht ervan te benutten, zonder giftige bijwerkingen. 
    column
    Verandermanagement
    24 december 2024
    Elleke van Gelder
    3-4 minuten leestijd
    Het komt van heel diep, dat hoor je meteen. De eerste sneeuw valt en een collega komt van buiten het gebouw binnen. ‘Ik háát sneeuw!’ Een aantal seconden later volgt een nuance. ‘Nou ja, ik vind het wel mooi als het eenmaal gevallen is en het droog is en ik lekker met een zonnetje in het bos kan lopen. Dan vind ik sneeuw wel fijn.’
    column
    Psychologie
    17 december 2024
    Roos Vonk
    4-5 minuten leestijd
    Met interviews en persoonlijkheidstesten proberen selecteurs kandidaten te leren kennen: wat hun drijfveren zijn, waarom ze een functie ambiëren, waar ze goed in zijn en waarin niet. Maar mensen weten dat zelf helemaal niet, ook al denken ze van wel. Zo kom je dus niet veel te weten, legt Roos Vonk uit in deze bijdrage.
    column
    Algemeen management
    11 december 2024
    Justin van Lopik
    1-2 minuten leestijd
    Carol Dweck en groeimindset. Een naam en term die opdoken in de wereld van managementboeken toen ik begon bij Managementboek. Voor mij was alles nieuw destijds, ondertussen alweer meer dan 15 jaar geleden.
    column
    Verandermanagement
    10 december 2024
    Elleke van Gelder
    3-4 minuten leestijd
    We leven in een klovenmaatschappij. Er is een kloof tussen arme en rijke mensen, en daarmee samenhangend een kloof in de toekomstkansen die kinderen al vanaf hun geboorte meekrijgen. Er zijn kloven tussen mensen met een ander geloof, een andere afkomst, of een ander gender.
    column
    Mens en maatschappij
    3 december 2024
    Jitske Kramer
    2-3 minuten leestijd
    Ik ontmoette een gebroken man na een lezing. Ik sprak over liminaliteit, de tussentijd van grote veranderingen, en het gevaar van tricksters die ons verleiden te geloven in oplossingen die te mooi zijn om waar te zijn. Hij gaf me een hand en keek me met tranen in zijn ogen aan. ‘Ik ben loaded,’ zei hij, ‘ik heb miljoenen op mijn bankrekening.’ Ik knikte. ‘Elk woord dat je zei herken ik. Je verhaal raakt me diep.’
    column
    Psychologie
    2 december 2024
    Roos Vonk
    3-5 minuten leestijd
    Als je in de komende maand met de familie, vrienden of collega’s bij elkaar bent, kun je de gelegenheid benutten om bij allen een persoonlijkheidstest af te nemen – met verbluffende resultaten. Roos Vonk vertelt in deze column over het Barnum-effect, en deelt een test waarmee je het aantoont.
    achtergrond
    Algemeen management
    25 november 2024
    Bertrand Weegenaar
    9-13 minuten leestijd
    Het einde van het kalenderjaar nadert. Een moment om stil te staan en vooruit te kijken. Maar het zijn zware tijden. Dagelijks worden we geconfronteerd met ellende uit Oekraïne, Afrika, Israël en Libanon. We zien polarisatie en bevinden ons in diverse transities. Jarenlange inflatie leidt onvermijdelijk tot bezuinigingen; dat is een economische wetmatigheid. En we zijn nog maar net hersteld van de coronacrisis.
    column
    Verandermanagement
    29 oktober 2024
    Elleke van Gelder
    4-5 minuten leestijd
    Er valt mij iets op. En als het mij opvalt, dan valt het jou misschien ook op. En zo niet, dan is dat vanaf nu wel het geval. Zo gaat dat namelijk. In de psychologie heet dit het Baader-Feinhof-fenomeen, ofwel de frequentie-illusie. Dit verschijnsel treedt op wanneer je iets voor het eerst hoort of ervaart, en het daarna ineens overal lijkt op te duiken. Een interessant fenomeen overigens, maar niet waar deze column over gaat.
    column
    Algemeen management
    22 oktober 2024
    Justin van Lopik
    1-2 minuten leestijd
    In de hal van de school van mijn dochter staat een tijdmachine. Die is... ‘niet echt’ zegt mijn dochter. En terwijl ze dat zegt vraag ik me af of dat uitmaakt. Want die tijdmachine biedt een perspectief op hoe dingen geworden zijn zoals ze zijn. En hoe dingen werken. Het is een bril om naar het nu - en naar de toekomst - te kijken.
    achtergrond
    Mens en maatschappij
    21 oktober 2024
    Jeroen Ansink
    12-16 minuten leestijd
    Sterft de mens deze eeuw nog uit of leven we miljarden jaren door? De mensheid lijkt zich op een historisch kantelpunt te bevinden waarin langetermijndenken belangrijker is dan ooit. Organisaties en consumenten, politici en burgers moeten daar allemaal hun verantwoordelijkheid in nemen. Een rondgang langs recente (management)literatuur over langetermijndenken.
    column
    Mens en maatschappij
    15 oktober 2024
    Jitske Kramer
    2-3 minuten leestijd
    ‘Ik wil een wenkend perspectief, een stip op de horizon en een concreet stappenplan om daar te komen!’ Dat is wat mensen roepen in het zicht van op handen zijnde veranderingen. Aan dat wensenlijstje zitten wel een paar haken en ogen...
    achtergrond
    IT-management / ICT
    10 oktober 2024
    Bertrand Weegenaar
    5-7 minuten leestijd
    Het begon vaak met een vlag aan de horizon. De mensen op de schepen kwamen doorgaans niet met de beste intenties. Al duizenden jaren werden er gebieden veroverd en oorspronkelijke bewoners verjaagd, tot slaaf gemaakt of vermoord.
    column
    Verandermanagement
    8 oktober 2024
    Kilian Bennebroek Gravenhorst
    2-3 minuten leestijd
    Denk je in voorstanders en tegenstanders, dan zie je ze overal, schrijft Kilian Bennebroek Gravenhorst. Hij verzorgt een aantal bijdragen voor Managementboek Magazine over hoe organisaties hun veranderambities realiseren. In deze eerste aflevering gaat hij in op Weerstand.
    column
    Psychologie
    24 september 2024
    Roos Vonk
    3-5 minuten leestijd
    Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie en auteur van onder meer ‘Mijn ego heeft altijd gelijk’, verzorgt voor Managementboek Magazine een column over de belemmeringen van het ego, en hoe je die kunt overwinnen en tot persoonlijke groei kunt komen. In deze eerste aflevering gaat ze in op hoe je ego (ja, ook dat van jou) ervoor zorgt dat je niet het maximale haalt uit de feedback die je krijgt. 
    column
    Verandermanagement
    10 september 2024
    Elleke van Gelder
    4-5 minuten leestijd
    Wie het weet mag het zeggen.... Maar wat zou er gebeuren als we niet de kennis, maar juist de twijfel en het niet weten centraal stellen? Dat is de vraag die Elleke van Gelder stelt in deze nieuwe column voor Managementboek Magazine. 
    achtergrond
    Marketing
    5 september 2024
    Joost van den Ossenblok
    1-2 minuten leestijd
    Jaarlijks verschijnen er duizenden Engelse non-fictietitels. Aan uitgevers de taak om de mooiste spelden uit die hooiberg te vissen, om te komen tot een Nederlandse editie. Maar wat beweegt hen bij die keuzes? Joost van den Ossenblok, uitgever van het non-fictiefonds Lev. koos ‘Perennial Seller’ van Ryan Holiday en bracht het uit onder de titel: ‘De klassiekersclub’. Hij vertelt erover.
    achtergrond
    Mens en maatschappij
    3 september 2024
    Bertrand Weegenaar
    7-9 minuten leestijd
    In deze Uit de boeken wil ik het niet hebben over de techniek van luisteren. We beschikken gelukkig over veel meer luistervaardigheden en hebben diverse (on)getrainde zintuigen om mee te luisteren. In mijn zoektocht naar materiaal kwam ik al snel in compleet andere werelden. Buiten het managementdomein. Luisteren is aandacht geven. En dat kan op een heel veel manieren.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden