The Handmaid’s Tale
Toen ook mijn moeder over de TV-serie ‘The Handmaid’s Tale’ begon, en dat die echt de moeite waard was, ging ik er toch maar eens voor zitten. In een dystopische wereld waar het geboortecijfer enorm gedaald is en nog weinig vrouwen zwanger kunnen raken, volgen we het verhaal van June. Zij, en andere vrouwen die wel vruchtbaar zijn, worden gedwongen bij welgestelde burgers in huis te wonen en als surrogaat te dienen. Naast uiteraard de schoonmaakhulp en een kok heeft ieder huishouden dus ook een dame rondlopen die zwanger dient te raken om het echtpaar in kwestie te voorzien van nakomelingen. We duiken ook dieper in Junes verleden, hoe haar leven eruit zag voordat alles veranderde en ze gevangen werd genomen. Alles goed en wel bij het kijken van deze serie, tot duidelijk wordt op welke manier June geacht wordt zwanger te raken... Na een aantal afleveringen ben ik afgehaakt, het verhaal is enorm intrigerend maar wordt zo wreed en expliciet in beeld gebracht dat het bijna pijn doet om naar te kijken. Daarom ben ik nu in het boek van Margaret Atwood begonnen. Eens kijken of ik nu verder kom…
Martelaarschap
Het derde deel van de dagboeken van J.J. Voskuil heet Martelaarschap en die titel geeft precies het gevoel van de schrijver weer. Hij lijdt onder zijn werk (dat we zo goed kennen van Het Bureau), onder zijn vriendschappen, onder de ijzeren consequentheid die hij van zichzelf eist en waaraan zijn vrouw hem zo vaak herinnert. En hij lijdt onder het schrijven. Zijn de eerste twee delen van het dagboek voornamelijk eindeloze analyses van eigen en andermans reactie, in dit deel maken we de geboorte van de kroniekschrijver mee. Ergens in 1972 ontdekt hij de lol van het verslagleggen van het dagelijks leven en zie je voor je ogen Het Bureau ontstaan. Zelfs de roeimachine keert terug. En meneer Beerta (Piet Meertens). En de eindeloze ruzies met Nicolien (Lousje)…
De val van Annika S. en Rijke mensen zijn anders
Annejet van der Zijl kennen we van Sonny Boy, van haar biografieën over Prins Bernhard en Annie M.G. Schmidt, of van het prachtige Fortuna’s kinderen. Stuk voor stuk indrukwekkende non-fictie titels. Tot mijn grote verrassing én genoegen blijkt ze ook een begenadigde thrillerschrijfster te zijn. Onlangs las ik haar twee Annika S.-thrillers achter elkaar uit: De val van Annika S. en Rijke mensen zijn anders. Hoofdpersoon Annika Schaefer, een zeer succesvolle Duitse politica die haar glamoureuze bestaan op drijfzand blijkt te hebben gebouwd, wordt ontmaskerd en valt in ongenade bij het publiek, bij haar collega’s en haar schoonfamilie. Ze vlucht naar Nederland, naar de Noord-Hollandse kust, waar ze ooit fijne vakanties doorbracht met haar grootouders. Maar daarmee heeft ze haar leven nog niet bepaald weer op de rails… Dat Annejet van der Zijl kan schrijven wisten we al. Maar ook voor spannende, meeslepende verhalen draait ze haar hand niet om. Ik verheug me al op deel 3…
Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.
Over Marjan Maandag
Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.